Scorp

 

WORDS WILL GET A FACE!

Scorp in het kort!

Scorp is een Turks social media platform, waar video’s van 15 seconden gedeeld kunnen worden aan de hand van opgegeven topics of zelf bedachte topics, zoals over politiek, voetbal, mode en relaties.

De app bestaat sinds februari 2015, terwijl de oprichters Izzet Zakuto & Sercan Işık sinds september 2014 bezig waren om het Scorp team te vormen voor het bedrijf. Ze bezochten alle scholen in Istanbul, Ankara en Izmir en woonden 30 vergaderingen per week bij, om zo een ideaal werkteam te kunnen creëren.

Scorp kent bijna 2 miljoen gebruikers met 7,8 miljoen Scorps (video’s). Het platform is gericht op de jeugd, gemiddelde leeftijd van 22, die hun mening kunnen delen over de bepaalde onderwerpen, bijv. “Superman or Batman”, “Dear ex”, “Does religion cause war”.

De app is op IOS en Android te downloaden en het is sinds kort ook bekend geworden in Duitsland. De Scorp app is te gebruiken in drie talen: Turks, Engels(US) en Duits.

Waarom Scorp?
Als we het politieke klimaat als startpunt nemen voor het beschrijven van het nut van Scorp, zal het meteen duidelijk worden waarom Scorp zo in is in Turkije onder de jeugd. De jeugd houdt ervan om haar stem te laten horen. Vooral in landen zoals Turkije staat vrijheid van meningsuiting hoog op de publieke en politieke agenda. In de voorgaande jaren is er verbod gelegd op toegang tot Facebook en Twitter, waar ook meningen gedeeld werden. Scorp gaat in tegen dit principe door de woorden een betekenis te geven door middel van video-opnames. Met de video-opnames is het mogelijk om de meningen te combineren met gezichtsuitdrukking, beleving en uiting van gevoel. Dit resulteert in dat de Scorps persoonlijker overkomen en de woorden een betekenis krijgen.

Social media platforms bieden steeds meer mogelijkheden omtrent video’s, om het profiel nog persoonlijker te maken. Scorp en Vine lijken op elkaar, maar Vine is gebaseerd op fun en entertainment, terwijl Scorp de ernst van meningsuiting naar voren brengt en discussiemogelijkheden toelaat.

Toekomst
Ondanks dat de Scorp App een hype is in Turkije en sinds kort ook actief is in Duitsland, is het nog steeds niet zo bekend over de hele wereld. Scorp biedt, door middel van de Engelstalige versie, de rest van wereld de mogelijkheid om gebruik te maken van de app. Scorp wil zich ook wereldwijd uitbreiden door in contact te komen met de jeugd.

Het is jammer dat er niet gechat kan worden onderling, terwijl dit de interactie kan vergroten. Voor bedrijven is dit een interessante markt, omdat er informatie verkregen kan worden over de meningen van gebruikers over verscheidene onderwerpen.

 

Bronnen:

Özdemiroglu, P. (31-10-2015). Scorp uygulamasının yaratıcıları Sercan Işık ve İzzet Zakuto: Öğrenci işi milyonerler. Hürriyet. Verkregen van http://www.hurriyet.com.tr/Scorp-uygulamasinin-yaraticilari-serkan-isik-ve-izzet-zakuto-ogrenci-isi-milyonerler-40008169. Geraadpleegd op 18 maart 2016.
Anver, G. (Geen Datum). Meet Scorp: Turkey’s hottest video casting social network. www.geektime.com. Geraadpleegd op 18 maart 2016
https://Scorpapp.com, Geraadpleegd op 18 maart 2016.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s